Най-добрата вода

   
     На всички майки е позната манията да ОСИГУРЯ-НАЙ-ДОБРОТО-ЗА-МОЕТО-ДЕТЕ. И като истински маниачки някои от нас следят да купуват био и еко продукти, други купуват изключително и само бутилирана вода за себе си и своите наследници. Днес ще обърна внимание на БУТИЛКИТЕ.  
  От гледна точка на безопасност ние, родителите, инвестираме не малко средства в специални бебешки шишета и чаши произведени от пластмаси, които са термоустойчиви и не отделят в детските храни и напитки вредни вещества. И това е чудесно.
    От друга страна в стремежа си да ОСИГУРИМ-НАЙ-ДОБРОТО-ЗА СВОИТЕ-ДЕЦА  (в контекста на днешната тема да се чете: НАЙ-ДОБРАТА ВОДА) ставаме жертви и не винаги изборът ни наистина е такъв. В България навсякъде чешмяната вода е годна за пиене (изключвам, разбира се, местата с ВИК-аварии). В нея е добавян хлор, чиято цел е да възпрепятства развитието на микроорганизми и я дезинфекцира. Хлорът обаче оставя следи по повърхностите под формата на варовик, прави водата по-твърда и води до не малко здравословни проблеми. Заради това много хора се насочват към бутилираната вода, която е далеч по-мека и по-приятна за пиене. Много често е рекламирана като екологично чиста, добита от високопланински региони, продават се и специални серии с ниска минерализация подходящи дори за кърмачета. Но дали водата в пластмасова опаковка е по-безопасна? Проблемът не е в самата вода, а в бутилката. Еднократните пластмасови шишета се произвеждат от съединението PET. При нагряване от него се отделят канцерогеннни вещества и вещества подобни на естроген, които влияят негативно върху хормоналния баланс при човек и също водят до редица заболявания. За съжаление при транспортиране (особено лятото) на бутилките вода в търговската мрежа, те са изложени на високи температури, които увеличават многократно отделянето на тези вещества в напитките. Дори и след това да я охладим, нашата вода вече е замърсена.
    Каква се получава? В специалните бебешки шишета, които сме избирали с цел НАЙ-ДОБРОТО, слагаме био и еко вода (НАЙ-ДОБРАТА, която сме намерили на пазара), която обаче е обогатена със синтетичен естроген от не толкова добра и безопасна бутилка. Логиката нещо куца..... Не мога да ви спра да купувате бутилирана вода, не е и това целта. Искам обаче да се замислите дали това, което на пръв поглед изглежда като НАЙ-ДОБРОТО винаги е такова.
 П.П Пишейки тази публикация, се вдъхновявам да дам нов шанс на каната за пречистване на вода 😉
   


Няма коментари:

Публикуване на коментар